Music is one of the most popular arts in the world.Almost people of all ages enjoy it and some of them are even crazy about it.There are so many famous musicians who offer us beautiful music.As a matter of fact,everyone can make sounds using different materials.All over the world,many kinds of music have developed as people find out how to make sounds in different ways.There are so many kinds of music to hear that you can soon find a kind that you like.
People can get all kinds of feelings by hearing music.Music can make you dance;it can make you feel happy or sad.More than other arts,music can affect your moods and feelings.This is why music is so popular throughout the world.
Every country has its own kind of music.In China classical music has a long history.In France many people like dance music and many Americans enjoy banjo(班卓琴) music.Spain is famous for its guitar music.
Many people like music in their own national style.But there are also people who enjoy classical music and pop music,which have spread(传播) throughout the world with the help of the record player,radio and the Internet.
However,there are still great differences between the music of the west and that of the east.Many of the instruments(乐器) are very different.The musical differences between the east and the west are not only in the instruments,but also in ways the notes are put together. 根据上文回答问题
1.Why is music popular throughout the world? Because it can affect people’s moods and feelings. 2.What kind of music is Spain famous for? The guitar music.
Period One Warming Up,Pre-reading & Reading
Ⅰ.重点单词
1.musician n.音乐家 music n.音乐
2.pretend vt.假装;假扮
3.attach vt.& vi.系上;缚上;附加;连接 4.form vt.(使)组成;形成;构成 5.earn vt.赚;挣得;获得
6.perform vt.&vi.表演;履行;执行 performance n.表演;演奏 7.actor n.男演员;行动者 act v.& n.行动;演(戏) 8.rely vi.依赖;依靠 reliable adj.可信赖的;可靠的 9.broadcast n.& vi.& vt.广播;播放 10.humorous adj.幽默的;诙谐的 11.familiar adj.熟悉的;常见的;亲近的 12.attractive adj.吸引人的;有吸引力的 Ⅱ.重点短语
1.dream of梦见;梦想;设想 2.to be honest说实在地;实话说
3.attach...to认为有(重要性、意义);附上;连接 4. in cash用现金;有现钱 5.play jokes on戏弄 6.rely on依赖;依靠
7.be/get familiar with熟悉;与……熟悉起来 8.or so大约
9.break up打碎;;解体 Ⅲ.重点句式
1.“介词+which”引导定语从句
Have you ever dreamed of playing in front of thousands of people at a concert,at which everyone is clapping and appreciating your music? 你是否曾梦想过在音乐会上面对成千上万的观众演唱,每个人都欣赏你的音乐并为你鼓掌呢?
2.so that引导目的状语从句
Sometimes they may play to passers-by in the street or subway so that/in order that they can earn some extra money for themselves or to pay for their instruments.
有时他们可能在街上或地铁里为过路者演奏,这样他们可以为自己或自己要买的乐器多挣一些钱。
3.现在分词短语作后置定语
They put an advertisement in a newspaper looking for rock musicians,but they could only find one who was good enough.
他们在报上登了一则广告,寻求摇滚乐歌手,但是他们只能找到一位足够好的。 4.be+adj.+enough+to do...
Anyhow their performances were humorous enough to be copied by other groups.不管怎样,他们的表演非常幽默以至于其他的乐队也开始模仿。
Ⅰ.阅读课文,匹配段落大意
1.Para.1B A.How the Monkees became serious about the music business 2.Para.2C B.Dreaming of being a famous musician or singer 3.Para.3D C.How musicians form bands 4.Para.4A D.How the Monkees got their start Ⅱ.课文判断正(T)误(F)
1.Many musicians get together and form a band because they like to write and play music.(T) 2.Monkees began as a TV show.(T)
3.They put an advertisement in a newspaper looking for four rock musicians but they could only find two.(F)
4.The band broke up about 1970.(T)
5.They reunited in the mid-1970s and produced a new record in 1996.(F) Ⅲ.课文阅读理解
1.In the author’s opinion,many people want to be part of a band because . A.they want to sing or play music B.they like famous musicians
C.they want to become rich and famous
D.they know a band plays an important part in society 答案 C
2.Many musicians like to write and play their own music so they . A.join a club C.live together 答案 B
3.At first the musicians sing in the street in order to . A.make themselves sing better B.thank the passers-by C.become millionaires D.make some extra money 答案 D
4.What did the Monkees do on the TV show? A.They played jokes on each other and played music. B.They told people stories. C.They sang and danced. D.They taught people music. 答案 A
5.How many years didn’t the Monkees work together after the band broke up? A.About 10 years. C.About 20 years. 答案 B Ⅳ.课文难句分析
The musicians were to play jokes on each other as well as play music,most of which was based loosely on the Beatles.
[句式分析] 此句为复合句。most of which引导非性定语从句,修饰先行词jokes和music。as well as连接两个并列的不定式作表语。
[自主翻译] 这些音乐人演奏音乐,还彼此打趣逗笑。这些玩笑和音乐大多都在模仿“甲壳虫”乐队。
B.About 15 years. D.About 25 years. B.form a band D.sing in the street
重点词汇
1.Have you ever dreamed of playing in front of thousands of people at a concert,at which everyone is clapping and appreciating your music?
你是否曾梦想过在音乐会上面对成千上万的观众演唱,每个人都欣赏你的音乐并为你鼓掌呢?
dream of/about doing sth.梦见;梦想;设想做某事,后跟名词或动名词 dream a/an...dream做一个……的梦 (1)The girl has been dreaming about/of a chance to go abroad.这个女孩一直梦想着有出国的机会。
(2)Last night the old man dreamed a strange dream. 昨天晚上这位老人做了一个奇怪的梦。
2.Do you sing karaoke and pretend you are a famous singer like Song Zuying or Liu Huan?你在唱卡拉OK时是否假装自己就是像或刘欢一样的著名歌手呢? pretend vt.假装;假扮 pretend to be sb./sth.假装是…… pretend to do sth.假装做某事 pretend to be doing sth.假装正在做某事 pretend to have done sth.假装做过某事 pretend that...假装…… (1)He would ask who we were and pretend not to know us.他会问我们是谁,假装不认识我们。 (2)The guest pretended to be enjoying(enjoy) the meal to show his politeness. 为了表示礼貌,这个客人假装正吃得津津有味。 [一句多译]
(3)她假装早就知道这个问题的答案了。
①She pretends to have known the answer to the question.(简单句) ②She pretends that she has known the answer to the question.(复合句)
3.To be honest,a lot of people attach great importance to becoming rich and famous. 说实在的,很多人把名和利看得很重要。 (1)attach v.系上;缚上;附加;连接 attach...to...认为有(重要性、意义);附上;连接 attach importance/significance/value/weight/...to...认为……有重要性/意义/价值/分量等 (2)attached adj.附加的;依恋的,爱慕的 be attached to喜欢,依恋;附属于 (1)Please attach your photograph to this form. 请在这张表上贴上你的照片。
(2)This scientist is attached(attach) to the old painting.这位科学家喜欢这幅古老的画。 [一句多译]
(3)这家医院附属于附近的那所医学院。
①This hospital is attached to the medical college nearby.(简单句)
②This is a hospital which is attached to the medical college nearby.(定语从句) ③This is a hospital attached to the medical college nearby.(非谓语动词作定语) 4.But just how do people form a band? 那么人们又是怎样在一起组成乐队的呢?
form vt.形成,构成,组成;养成,培养;n.形状;外形;表格 form the habit of...养成……的习惯 in the form of...以……的形式 be in/out of form处于良好的/不良的状态 take the form of...采取……的形式 (1)The old lady has formed the good habit of going to bed early every evening. 这位老太太已经养成了每晚早睡的好习惯。 (2)To apply for a job,you must fill in a form. 要申请工作,你必须填一张表格。
(3)Help in the form of money will be very welcome. 以钱的形式提供帮助将会很受欢迎。 (4)If he is in form,he will win the match easily. 如果他状态良好,他将轻松赢得这场比赛。
(5)The training programme takes the form of a series of workshops.培训课程采取一系列研讨会的形式。
5.Sometimes they may play to passers-by in the street or subway so that they can earn some extra money for themselves or to pay for their instruments.
有时他们可能在街上或在地铁里为过路者演奏,这样他们可以为自己或要买的乐器多挣一些钱。
earn v.赚,挣得;获得;博得;赢得 earn/make one’s/a living 谋生 earn/make money赚钱,挣钱 (1)Instead,she is earning £6,500 a day as a model in New York.相反,她在纽约当模特一天挣6 500英镑。(2017·全国Ⅲ)
(2)The old man earns his living by selling newspapers. 那位老人通过卖报来谋生。
(3)As a matter of fact,earning(earn) much money doesn’t mean happiness. 事实上,赚很多钱并不意味着幸福。
6.The musicians were to play jokes on each other as well as play music,most of which was based loosely on the Beatles.
这些音乐人演奏音乐,还彼此打趣逗笑。这些玩笑和音乐大多都在模仿“甲壳虫”乐队。 play jokes/a joke on sb.捉弄/戏弄某人,开某人的玩笑 make fun of捉弄,取笑 make a fool of愚弄,戏弄 laugh at嘲笑 play tricks/a trick on sb.捉弄某人,开某人的玩笑 (1)He knew they were playing jokes/a joke on him. 他心里明白他们是在捉弄他。
(2)It is impolite to make fun of the disabled. 戏弄残疾人是不礼貌的。
(3)Nobody likes being laughed at in public. 没有人喜欢被当众嘲笑。
7.As some of these actors could not sing well enough,they had to rely on other musicians to help them.
因为这些演员中的一些唱得不够好,他们不得不依靠其他音乐人来帮助他们。 rely on/upon依靠,依赖;信赖 rely on sb.to do sth.指望某人做某事 rely on sb./sth.for sth.依靠/指望某人得到某物 rely on sb./ sb.’s doing sth.指望/相信某人做某事 rely on it that...相信……;指望……
(1)You can’t just rely on/upon your parents to lend you the money. 你不能只指望父母借钱给你。
(2)I think we can rely on Derek not to tell(not,tell) anyone. 我认为我们可以信赖德里克,他不会告诉任何人。 (3)Tim always relies on his wife for advice on clothes. 在穿着方面,蒂姆一直靠他妻子指点。 [句型转换]
(4)We can rely on her to keep her promise.(改为复合句) →We can rely on it that she will keep her promise.
8.They were so popular that their fans formed clubs in order to get more familiar with them.他们非常受欢迎,为了更熟悉他们,歌迷们组成了俱乐部。 sb. get/be familiar with sth.某人熟悉,通晓某物/事 sth.be/get familiar to sb.某物/事为某人所熟悉 (1)If you want to study abroad,you should be familiar with English. 如果你想出国学习,就应该熟悉英语。
(2)I am familiar with your work.我熟悉你的工作。
(3)The musician Li Jian is familiar to some Chinese people.音乐人李健为一些中国人所熟悉。 9.The band broke up about 1970,but happily they reunited in the mid-1980s.
这支乐队在1970年左右解散了,但令人高兴的是,到了20世纪80年代中期他们再次聚首。 break up打碎;,解体;结束;关系等破裂 break away from sb./sth.突然离开;脱离 break down垮掉;出故障 break into/in破门而入;打断;插话 break out战争、洪水、火灾等爆发 (1)The young couple broke up last year. 这对年轻夫妇去年分手了。
(2)The girl broke away from her mother and ran away.这个女孩挣脱她妈妈,跑开了。 (3)To my disappointment,the car broke down on the way.让我失望的是,车在半路抛锚了。 (4)Someone broke into my house and stole some money.有人闯入了我的房子,偷了些钱。 (5)I was still sleeping when the fire broke out. 我还在睡觉,这时发生了火灾。
经典句式
1.Sometimes they may play to passers-by in the street or subway so that they can earn some extra money for themselves or to pay for their instruments.
有时他们可能在街上或地铁里为过路者演奏,这样他们可以为自己或自己要买的乐器多挣一些钱。
(1)句中so that引导的是目的状语从句,意为“以便;以至于”,相当于in order that。 (2)so that还可以引导结果状语从句,意为“结果……”。 注意:当so that引导目的状语从句可以转换成so as to或in order to结构时,后需要接动词原形,而不再是从句结构。 (1)I should study hard so that/in order that I can do something better for my city in the future. 我应该努力学习以便将来我能为我的城市做些更好的事情。
(2)She is ill so that she can’t attend the meeting this afternoon.她病了,不能参加今天下午的会议了。 [句型转换]
(3)We’ll come at eight so that the meeting can begin early.
→We’ll come at eight so as to/in order to make the meeting begin early.
2.They put an advertisement in a newspaper looking for rock musicians,but they could only find one who was good enough.他们在报上登了一则广告,寻求摇滚乐歌手,但是他们只能找到一位足够好的。
(1)looking for rock musicians是现在分词短语作后置定语,修饰advertisement。 (2)现在分词(短语)作定语与所修饰的名词之间存在着逻辑上的主谓关系,表示该动作的主动和进行。 (3)单个现在分词作定语,放在所修饰词的前面,而现在分词短语作定语则要放在所修饰词的后面。 (1)The girl waiting to see the famous actor is my classmate. 等着见到那位著名演员的女孩是我的同学。
(2)We arrived too late to catch the train leaving(leave) at eight. 我们到的太晚了,没能赶上八点的火车。
(3)The next thing he saw was smoke rising(rise) from behind the house. 他看到的下一个东西就是从房后升起的烟。
(4)The sleeping(sleep) boy must be dreaming,for he is smiling. 这个睡着的男孩一定在做梦,因为他在笑。
[单句改错]
(5)Don’t answer any e-mail
asked
for your personal information. asking
Ⅰ.单句语法填空
1.He likes to tell humorous(humor) stories to children when he is free. 2.His performance(perform) at school has greatly improved. 3.Most of the students in our class are familiar with the young singer. 4.When I entered the room,he pretended to be reading(read) a novel. 5.Most parents attach great importance to their children’s education. 6.The young actor’s performance(perform) was so interesting last night. 7.The boy is so naughty that he often plays jokes on his classmates. 8.The man is looking for a person who he can rely on/upon in this company. 9.The young girl is so attractive(attract) that a lot of boys like her. 10.The young singer decided to sing songs written(write) by this old man. Ⅱ.完成句子
11.他父亲工作的那家工厂离我的家乡很远。
The factory,in which/where his father works,is far away from my hometown. 12.在桌边读小说的那个人是我的父亲。
The man (who is) reading a novel at the desk is my father. 13.我的愿望是长大后当一名医生。 My wish is to be a doctor when I grow up. 14.我本打算赶上第一班公交车,但是我起晚了。 I had planned to catch the first bus,but I got up late. 15.我们努力工作为的是多赚些钱。
We work hard so that/in order that we can earn more money. Ⅲ.课文语法填空
If we are honest with ourselves,most of us have dreamed of 16.becoming(become) famous.Most 17.musicians(music) form a band because 18.of the same interest in writing and playing music.They may play anywhere 19.to earn(earn) some extra money as well as fulfill their dreams.However,the Monkees,20.which started differently,began as a TV show with the musicians 21.playing(play) jokes and music in the programme.Only after a year or so did they become 22.more serious(serious) and they produced their own records 23.and later became even
more popular than the Beatles in the USA.The band once 24.broke(break) up but reunited later.In memory of their time as a real band,they produced 25.a new record in 1996.
Ⅰ.阅读理解
A
(2017·湖南衡阳五中高一上月考)
I was very disappointed not to be able to go to the jazz concert last Friday.The advertisement in the paper said that you could buy tickets at the theatre box in Richland Hills any day between 10:00 and 4:00.Since I work from 9:00 to 5:30,the only time I could go to the theatre was during my 45-minute lunch break.Unfortunately,the theatre is on the other side of the town,and the bus service between my office and Richland Hills is not very good.But if you are lucky,you can make the round trip in 45 minutes.
Last Monday,I stood at the bus stop for fifteen minutes waiting for the bus.By the time I saw one come around the corner,there was not enough time left to make the trip.So I gave up and went back to the office.The same thing happened on Tuesday,and again the next day.On Thursday,my luck changed.I got on a bus right away and arrived at the theatre in exactly twenty minutes.
When I got there,however,I found a long line of people at the office.I heard one man say he had been waiting in line for over an hour.Realizing I would not have enough time to wait in line,I caught the next bus and headed back across the town.By Friday I realized my only hope was to make the trip by taxi.It was expensive,but I felt it would be worth it to hear the concert.The trip by taxi only took 10 minutes,but it felt like an hour to me.When I got to the theatre,I was relieved to see that nobody was waiting in line.The reason,however,I quickly discovered,was that they had already sold all the tickets.
语篇解读 作者在本文中介绍了自己利用午餐时间去买音乐会门票的经历。 1.He tried to go to the theatre every day but managed to get there only . A.once C.three times 答案 B
解析 细节理解题。根据文中第二、三段描述的作者从周一到周五利用午餐时间去购票的经过可知,他只在周四、周五两天到达了售票点。故选B。
2.It can be learnt from the passage that taking a taxi to the theatre will save the writer at least than going by bus. A.forty-five minutes C.just twenty minutes
B.ten minutes D.over an hour B.twice D.four times
答案 B
解析 细节理解题。根据文中第二段最后一句“I got on a bus right away and arrived at the theatre in exactly twenty minutes.”和第三段倒数第三句中的“The trip by taxi only took 10 minutes...”可知,乘出租车至少节约10分钟。
3.The underlined word “relieved” in the last paragraph may best be replaced by “ ”. A.pleased C.puzzled 答案 A
解析 词义猜测题。根据该词后的“...to see that nobody was waiting in line.”并结合常识可知,作者当时是很高兴的。
4.The writer mainly shows us his . A.complaints of the public transportation(交通) B.anger for buying the ticket C.efforts to buy the ticket D.disappointment at the concert 答案 C
解析 主旨大意题。纵观全文可知,作者从第一段开始就介绍了自己为买音乐会门票所作出的种种努力。故选C项。
B
(2018·辽宁葫芦岛六中高一上期中)
Have you ever wondered why people drive on a different side of the road? It might seem bizarre that U.K.drivers stay on the left,but they’re not the only ones.Around 35 percent of the world population do the same,including people in Ireland,Japan,and some Caribbean islands.
Originally,almost everybody traveled on the left side of the road.However their way of transport was quite different from today:Think about four legs instead of four wheels.For Medieval swordsmen on horseback,it made sense to keep to the left to have their right arms closer to their enemies.Getting on or off was also easier from the left side of the horse,and safer done by the side of the road than in the center.
So why did people stop traveling on the left? Things changed in the late 1700s when large wagons(货车) pulled by several pairs of horses were used to transport farm products in France and the United States.The wagon driver sat behind the left horse,with his right arm free to use his whip to keep the horses moving.Since he was sitting on the left position,he wanted other wagons to pass on his left,so he kept to the right side of the road.
The British Government refused to give up their left-hand driving ways,and in 1773
B.sorry D.surprised
introduced the General Highways Act,which encouraged driving on the left.This was later made law thanks to The Highway Act of 1835.
When Henry Ford showed his Model T in 1908,the driver’s seat was on the left,meaning that cars would have to drive on the right hand side of the road to allow front and back passengers to exit the car onto the roadside.However,British drivers remain on the left,and this is highly unlikely to change.
语篇解读 本文从英国人坐在车的左边驾驶开始说起,讲述了人们在左边或者右边驾驶的原因。 5.What does the underlined word “bizarre” in Paragraph 1 mean? A.Funny. C.Wrong. 答案 B
解析 词义猜测题。根据下文“...but they’re not the only ones.Around 35 percent of the world population do the same”中的but可知,此处句子的大体意思是:这看起来好像很奇怪,但这样做的大有人在。故选B。
6.What made drivers of large wagons travel on the right? A.Their sitting position. B.The road conditions. C.The number of horses. D.The products in the wagons. 答案 A
解析 细节理解题。根据第三段最后一句“Since he was sitting on the left position,he wanted other wagons to pass on his left,so he kept to the right side of the road.”可知答案。 7.Which of the following would be the best title for the text? A.UK Drivers Still Go On the Left B.Why People Like Sitting On the Left Side C.The History of Transportation Means D.The Reasons for Different Driving Sides 答案 D
解析 标题归纳题。本文从英国人在左边驾驶引入话题,下文对人们在左边或在右边驾驶的原因进行了分析。故选D。
B.Strange. D.Difficult
Ⅱ.完形填空
Smith,an old man,lived in the middle of town.One day he found his watch 8 in his own store.It 9 a lot to him because it was from his wife.After searching 10 in the store for a long while,he 11 to ask for help from a group of children playing outside the store.He 12 them that the person who found it would be rewarded. 13 this,the children hurried inside the store,went through and around the 14 store,but still could not find the watch.
Soon the old man felt hopeless and wanted to 15 .A little boy went up to him and asked for another 16 .The old man looked at him and thought,“Why not? 17 ,this kid looks sincere enough.” 18 the old man sent him back in the store.After a while the boy 19 with the watch in his hand!The old man was very 20 ,and he asked the boy how he found it while the others had 21 .The boy replied,“I did nothing but sit on the ground and 22 .Then I heard the ticking(嘀嗒声) of the watch and just looked for it in that 23 .”
We usually do something in a hurry and don’t think about our own needs,which can’t bring peace into our mind. 24 ,we need to think about ourselves and keep peaceful for a while,which can produce a 25 result.So allow a few minutes of 26 to your mind every day,and see how it helps you deal with your work and make 27 as you expect to!
语篇解读 一位老人发现妻子送给他的手表不见了,自己没有找到,就让一群孩子帮助寻找。在他打算放弃时,一个男孩成功地找到了丢失的手表。 8.A.broken C.hidden 答案 B
解析 根据下文中的“After searching in the store for a long while”可知,此处指“一天他发现他的手表在自己的店里丢了”。lose丢失。故选B。 9.A.meant C.performed 答案 A
解析 它对他很重要,因为它是他的妻子送给他的。mean意味着。故选A。 10.A.young and old C.black and white 答案 D
解析 在这个店里来来回回找了好长时间之后。up and down来来回回。故选D。 11.A.forgot C.decided
B.agreed D.pretended B.heavy and light D.up and down B.learned D.bargained B.lost D.put
答案 C
解析 他决定向正在商店外面玩耍的一群孩子求助。decide决定。故选C。 12.A.promised C.worried 答案 A
解析 他向他们保证,找到它的人会得到奖励。promise承诺。故选A。 13.A.Seeing C.Wearing 答案 B
解析 听到这,孩子们急忙去店里面。hear听到。故选B。 14.A.strange C.busy 答案 D
解析 根据语境可知,此处指“孩子们找遍了整个商店”。 whole整个的。故选D。 15.A.calm down C.give up 答案 C
解析 很快,他感到绝望了,想放弃。give up放弃。故选C。 16.A.chance C.reward 答案 A
解析 一个小男孩走到他面前,要求再给他一次机会。chance机会。故选A。 17.A.So far C.At first 答案 B
解析 毕竟,这孩子看起来够诚恳的了。after all毕竟。故选B。 18.A.But C.And 答案 D
解析 于是,老人又让他进了店里。故选D。 19.A.ran away C.came out 答案 C
解析 一会儿,男孩手里拿着那块手表出来了。come out出来。故选C。
B.fell down D.went back B.Or D.So B.After all D.In short B.reason D.date B.set off D.show off B.dusty D.whole B.Hearing D.Feeling B.taught D.warned
20.A.amazed C.nervous 答案 A
B.proud D.angry
解析 老人非常吃惊,他问那个男孩怎么找到的。amazed吃惊的。故选A。 21.A.finished C.regretted 答案 B
解析 根据语境可知,此处指“而其他人失败了”。 fail失败。故选B。 22.A.played C.watched 答案 D
解析 我什么也没做,只是坐在地上听。listen听。故选D。 23.A.room C.direction 答案 C
解析 然后我听到手表的滴答声,仅仅朝那个方向寻找。direction方向。故选C。 24.A.Instead C.Besides 答案 A
解析 相反,我们需要思考自己,保持一段时间的平静。instead相反。故选A。 25.A.clear C.good 答案 C
解析 这能产生一个好的结果。故选C。 26.A.exercise C.pleasure 答案 B
解析 所以每天允许你的思想沉默几分钟。silence沉默。故选B。 27.A.noise C.mistake 答案 D
解析 看看它如何帮助你处理你的工作,并取得正如你所期望的进步的。progress进步。故选D。
B.sense D.progress B.silence D.conversation B.straight D.natural B.Possibly D.Luckily B.situation D.darkness B.waited D.listened B.failed D.doubted
因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容
Copyright © 2019- huatuo9.cn 版权所有 赣ICP备2023008801号-1
违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com
本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务