您好,欢迎来到化拓教育网。
搜索
您的当前位置:首页广东省梅州市五校2022-2023学年高二下学期期中考试英语试卷(含答案解析)

广东省梅州市五校2022-2023学年高二下学期期中考试英语试卷(含答案解析)

来源:化拓教育网
五校联考 (2023.4) ——高二英语试题 考试时间:130 分钟 总分:150 分 注意事项:

1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。 2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。 如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡 上,写在本试卷上无效。 第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)

第一节 情境问答 (共 8 小题,每小题 2 分,满分 16 分) 情景介绍

角色: 你是 Tom。

任务: (1) 与 Jane 谈论她在学校宿舍的人际关系; (2) 根据谈话内容回答同学的提问。 生词: dormitory 宿舍

Now please ask the speaker three questions. 1. 你和你的室友相处得如何?

________________________________________________________ 2. 为什么你不直接与他们谈一谈?

________________________________________________________ 3. 你的老师的建议是什么?

________________________________________________________

Now please get ready to answer five questions. 4.

________________________________________________________ 5.

________________________________________________________ 6.

________________________________________________________ 7.

________________________________________________________ 8.

________________________________________________________ 1

第二节 听取信息 (每题 1 分,共 14 分)

梗概:Tom 乘坐的公交车与货车发生了碰撞,帮助 Tom 及时到达考场。

关键词:exam (考试) bus (公交车) lorry (货车) crash (撞上) police officer (警官) Go to the Exam

Tom was a 9. school student. One day, Tom took a bus to the school for an exam. The exam was very important for him. His parents expected him to get good 10. and hoped that he would get a place at a top 11. in the country. 12. , a huge lorry stopped in

front of the bus, and even though the bus driver had made every 13. to stop, the bus 14. into the lorry. There was a terrible noise. 15. , no one was 16. . Tom got off the bus and 17. what he could do to get to the exam in time. A police officer asked him if he was OK. Tom told the police officer that he was going to take a very important exam and that he was 18. he might be late. The police officer picked up his phone and asked a police car to come at once. When it arrived, he asked Tom to get into the car. Then the police officer 19. as 20. as he could to the school. They 21. ten minutes before the exam 22. . So Tom was able to take the exam on time. 第二部分 阅读理解 (共两节,满分 40 分)

第一节 (共 11 小题;每小题 2.5 分,满分 27.5 分)

阅读下列短文,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中选出最佳选项。 A

Since sugar is such a big part of the food we eat, people may wonder if some types of sugar are better for us than others. Let’s look at some common sweeteners to find out. White Sugar

White sugar is also called table sugar because it’s often on tables at homes and restaurants. Because it goes through the most processing, it has the least nutritional value of all the sugars we

consume. As it is being refined (提纯) , the sugar loses its minerals along with any natural color it had. During the refining process, thick, brown liquid known as molasses (糖浆) is produced. Brown Sugar

Brown sugar is essentially white sugar with some of the molasses added back in. Although the molasses contains some nutrients, the amount added is not enough to be of much benefit to people. 2

Black Sugar

Some people believe black sugar, which originated in Okinawa, Japan, is more nutritious than brown sugar. With black sugar, sugarcane is boiled until it turns into a dark sauce, which is then cooled and formed into solid chunks. Thus, black sugar keeps its molasses content. Honey

Honey is another common type of sweetener that people use, with many believing it is the healthiest option because it comes from bees and is therefore more natural. There is truth to that belief, but despite having more nutritional value, too much honey can still be harmful to one’s health. The main point seems to be that people should control their intake of sugar as much as possible. 23.Which type of sugar contains the least nutrition

A. White Sugar B. Brown Sugar C. Black Sugar D. Honey 24.What makes honey a better choice A. Its natural color. B. Its refining process. C. Its source. D. Its place of production. 25.What is the purpose of the text A. To advertise different kinds of sugars. B. To introduce the making process of sugar. C. To persuade people to control sugar intake. D. To recommend suitable sugars to people. B

Madison stared through the window and watched a puffy white cloud pass over the woods across from the school. It must be wonderful to be a bird, she thought. Total freedom. No math class to sit in, and her days would be spent on horseback. She thought of her horse, Star.

“Madison. Could you please join us again ” Mrs. Smith said. “I was just asking the class if anyone had any problems with the homework assignment.”

“Well, I didn’t have any problems doing it, but I had problems remembering to put it in my school bag after I did it.” Some giggling spread through the room.

“Madison. I don’t know what I am going to do with you. You’re

such a smart girl but you just don’t apply yourself. Class, clear your desks. Our guest is here and welcome Doctor Landon. He is a veterinarian (兽医). He came here today as part of our continued Career 3

Explorations Program.”

Madison tried to focus as Doctor Landon talked about how important grades were and how he struggled with math when he was a kid. Doctor Landon was still talking but she lost track of what he was saying. Then a word caught her attention. Horse. Was he talking about horses

Gradually, Madison knew Doctor Landon had come to her town and house when her horse, Star, needed care. She liked it that he even knew her horse’s name. “So, you just travel around and take care of horses all day long ”

Doctor Landon nodded. “I travel with my truck to take care of horses and ponies across the county. It is a lot of work, but I love it.” Madison’s mouth fell open. What a life that must be, she thought. At that moment, sitting in class, Madison could see her future and her life suddenly seemed bigger. By the time she got off the bus that afternoon, her plans for the afternoon had changed. She was still going to ride Star, but first she was going to spend an hour

studying math. Then tomorrow she’d spend an hour studying science.

26. Why was Madison called by Mrs. Smith in class A. Because she had problems with math. B. Because she was absent-minded in class. C. Because she was distracted by the birds outside. D. Because she forgot to bring her homework back. 27. Why was Doctor Landon invited to the class A. To call for care for animals.

B. To enrich students’ outdoor activities. C. To emphasize the importance of study. D. To help students with their career choices.

28. What can be inferred about Madison from the last paragraph A. She was greatly inspired. B. She preferred math to science. C. She didn’t believe Landon’s story. D. She changed her hobby completely.

29. Which of the following is a suitable title for the text A. An Exciting Horse Riding B. An Interesting Math Class C. Madison Dreams Big D. Madison Pursues Freedom 4 C

With nearly a quarter of global greenhouse gas coming from all types of transportation, can we keep ourselves offgas-powered vehicles to avoid the worst effects As more governments push for urgent action on climate change, quite a few companies are betting their future — that millions of consumers are finally ready for electricity-powered vehicles. Modern battery-powered cars are selling fast and zero-emission ( 排 放 ) planes are coming. These changes, both leading to a more sustainable future, are reinventing how we get from here to there.

Cars and trucks are undergoing their greatest improvement since the automobile’s (汽车) existence more than a century ago. Almost overnight, the era of the electric car has arrived. Electricity has the advantage that it works without smell and with less noise. Global annual sales of electric vehicles are expected to soar from just over 3 million today to 14 million by 2025. Just a month after Ford unveiled an electric version of the popular F- 150, customers had reserved more than 100,000 of them. The price is about $10,000 above the gas-powered one, but Ford says the electric model will cost much less to maintain. Everything creating a green revolution on the ground is of limited help in the sky for the time being. High-storage batteries are useless at present when it comes to the technological challenge of launching a few hundred people into

the sky and carrying them thousands of miles. No battery yet invented can power, say, a Boeing 747 from New York to London. Promising improvements, however, do add up. Developments with zero-emission, battery-powered electric engines are already happening in commercial flight, involving trips of limited duration and distance. Airlines specializing in short journeys with small planes will lead the way to electric flight.

Our planet’s health depends on zeroing out carbon dioxide emissions by 2050, and yet, by the timetable needed to address the climate challenge, the shift away from gas-powered vehicles remains far too slow. Nevertheless, the train has left the station. Someday, electric-powered transportation will be as common as air. 30. Why are many companies switching to electricity-powered vehicles

A. To reinvent the way we travel. B. To cut the costs of car production.

C. To improve the quality of products. D. To pursue sustainable development.

31. What do we know about the electric car

A. It came into use a century ago. B. It enjoys increasing popularity. 5

C. It sells better than the traditional one. D. It costs less than the

gas-powered one.

32. What does the author intend to do in Paragraph 3 A. To show the disadvantages of battery power. B. To emphasize the significance of short flights. C. To stress the future prospects of electric planes. D. To state the developments of commercial flight.

33. What does the author mean by saying “the train has left the station”

A. Train transportation has improved. B. Green transportation is on its way. C. The electric train is running regularly. D. The gas-powered train has become the past.

第二节 七选五 (共 5 小题,每题 2.5 分,满分 12.5 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多 余选项。 The Power of 10 Minutes

How can we find ourselves with extra two hours It probably comes in short little bursts of 5 to 10 minutes. Maybe you're early to your school. 34 Instead of jumping on social media, you can actually use those little breaks to do something productive. Strengthen relationship

In college, you’ll be eager to call your parents every single night.

Besides, you know it’s necessary to stay in touch with your friends. A phone call doesn't have to last an hour to get in some good conversation. A 5-minute’s call is enough. An email is even quicker. 35 .

Strengthen body

36 Or a few stretches (伸展运动) can give your back a break from desk and chair. A few minutes of exercise goes a long way. Why not make full use of the breaks between classes to get actively involved in exercise Your body will thank you. Refresh yourself

Sometimes we’re so busy that our lives are in a mess, with piles of books on our desks, clothes everywhere on the floor at our dorms. We usually think it a waste of time cleaning up, therefore let them be. 37 And keep it up everyday, you’ll be amazed to find your life organized and get yourself refreshed. 6

Be more productive

Want to be extra productive 38 You can write all of the tasks you’d like to complete that day, week, or month on the list. Keep it handy. The next time you find yourself with 10 extra minutes, you’ll know exactly what you can work on. A. But both make a difference.

B. Maybe you have 5 minutes for We chat. C. Instead, begin with a 5-minute’s tidying up.

D. A 10-minute’s walk can get your blood flowing better. E. Perhaps you even get stuck waiting for a bus for 10 minutes. F. The next time you have minutes to spare, write out a to-do list. G. Bending over the desk provides you with a short but useful rest. 第三部分:英语知识运用 (共两节,满分 30 分) 第一节 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)

阅读下面短文,从每题所给的 A 、B 、C 、D 四个选项中选出可以填入空格处的最 佳选项。

My mother was diagnosed with Alzheimer’s (老年痴呆症) last summer. Suddenly, it was difficult for me to accept that the roles were now 39 — my mother became my child, and I became her mother. I became 40 early on, even arguing with her occasionally. 41 , I was used to this kind of life. Now I am able to deal with her and the situation better. I have learned a lot of life 42 from the experience.

My mother reacts very 43 to my feelings and that is 44 of almost all the Alzheimer’s patients. When I visit her with a busy and tense feeling, she reacts immediately, takes on my mood, and becomes 45 and negative. But when I feel cheerful and attentive, she is joyful. This has taught me to pay more attention to my own 46 when I am

with other people.

I was thought I was very tolerant(容忍的), but in 47 , my tolerance ran out as soon as someone turned away from what I considered “right” . Through her illness she has developed a childlike

tactlessness(不得体). Eating out in restaurants, for example, is a bit 48 when she shouts at the waiter for something or talks about people at the next table in a loud voice. With my mother, I can now really be tolerant.

I have also learned that everything has special 49 . When my mother got sick, I didn’t want to 50 my two daughters with it. As my mother’s daughter I was supposed 7

to 51 take on the job. The most wonderful value taking care of my mother through her illness brought about to us may be that my children not only 52 to help me when they sense that I’m feeling 53 , but that they take care of my mother on their own initiative (主动地). It shows me that it’s all worth it. 39. A.divided B.returned C.switched D.defined 40. A.discouraged B.impatient C.disturbed D.awkward 41. A.Gradually B.Luckily C.Finally D.Actually 42. A.tricks B.skills C.lessons D.choices

43. A.casually B.personally C.seriously D.sensitively

44. A.typical B.usual C.ordinary D.common 45. A.crazy B.nervous C.lonely D.curious 46. A.methods B.means C.feelings D.attitude 47. A.reality B.public C.conclusion D.general

48. A.disappointing B.embarrassing C.amazing D.rude 49. A.approach B.feature C.value D.aspect 50. A.participate B.burden C.involve D.engage 51. A.totally B.partly C.willingly D.actively 52. A.decide B.afford C.promise D.offer 53. A.upset B.relaxed C.proud D.exhausted

第二节 语法填空 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分) 阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Many of us try to change bad habits quickly, and if we are not successful straight away, we often become pessimistic and give up. In fact, the 54. (successful) way to change is not suddenly, but over a period of time. 55. the Chinese philosopher Lao Zi wrote, \"Ajourney of a thousand miles 56. (begin) with a single step.\" One step seems small, but it is essential. 57. (reach) the goal of change, a person must show some discipline and 58. (repeated) take many small 59. (step). After all, 60. is not easy to break bad habits. For young people, there is plenty of time to change bad habits.

However, there is no \"magic pill\" or delete button 61. will help you; you have to think about your bad habits and decide 62. some changes. You have the power to build 63. happy and healthy life full of good habits ! 8

第四部分 基础知识 (共 10 小题,每小题 1 分满分 10 分) 根据括号里中文提示或所给的单词,用所学单词的正确形式完成句子。 .Those who know how to_____________(容忍) others can naturally lead a happy life.

65. He is____________(值得) of the title of labour hero.

66. A ____________(负面的) attitude will never give you a positive life. 67. When is the______________(最后期限) for the poetry contest 68. In time, Tang Yin gained ______________(recognize) as one of the greatest artists China has ever known.

69. Your health__________(rely) on what you choose to do in your daily life.

70. So______________(absorb) was my brother in our talk that he took a wrong turn on the way to the airport.

71. The ship, the Endurance, was crushed and__________(sink) into the sea.

72. Finally, we ended up in an _____________(abandon) village. 73. Shackleton turned me down because he thought I was too

young and wasn’t___________(qualify) 第五部分 书面表达 (共两节 满分 40 分) 第一节 应用文写作 (满分 15 分)

上周你参加了学校学生会组织的以心理健康教育为主题的系列活动,请你给校 英文报写一篇报道,内容包括: 1. 活动内容; 2. 活动反响。 注意: 1. 写作词数为 80 左右; 2. 请在答题卡的相应位置作答。

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________

第二节 读后续写 (满分 25 分)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。

As a single mother, I’ve never doubted my daughter Jane’s dream to be a singer on the stage. At an early age, she was crazy about singing. Whenever she had a chance, she would sing to her heart’s content. Her sweet and charming voice tended to get people

around 9

attracted to her songs.

Living in a small city, I took several odd jobs, determined to do everything in my power to support her. Soon after Jane attended school, her music teacher Mary noticed her talent by chance and volunteered to give her some guidance on how to sing. Jane practiced so hard that before long she made great progress in singing.

Unfortunately, one noon a year later, Jane was crossing the street when a careless driver knocked her down. She was rushed to hospital. When I hurried there, the doctor told me that my daughter would probably not stand on her own feet. I froze with shock, feeling as if I had been thrown into a dark world. Weak and dizzy, I was about to fall to the ground when someone took hold of me.

It was Mary, who got the news and raced here. She comforted me, saying firmly, “Grace, Jane needs you. You must stay calm and strong.” I nodded. Having calmed down, I entered the ward with Mary.

That night, Jane recovered her consciousness (知觉) and opened her eyes. Holding her hand, I said, “My dear, everything would be

fine.” Mary comforted her gently, “I know you are a strong girl, Jane. Don’t worry. We’ll be standing by you.” I was heartbroken to see tears streaming down Jane’s cheeks.

After two months, we returned home from hospital. Her teachers and friends frequently visited her. Jane eventually accepted the fact that she would have to get around in a wheelchair. Never did she refer to the subject of singing again. I knew she was a nice and understanding girl, who was afraid that talking about her original dream would upset the two of us. 注意:

1. 续写词数应为 150 左右;

2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。

One day, however, Mary came with good news. When the host announced it was Jane’s turn, she was wheeled onto the stage. 10五校联考(2023.4)——高二英语参

三问: 1. How are you getting along with your roommates How do you get along with your roommates How are things going with you and your roommates 2.Why don’t you talk to them directly Why not talk to them directly 3.What are your teacher’s suggestions What’s your teacher’s advice

What suggestions does your teacher give to you 五答:

4. She passed her swimming test. 5. Fifty minutes. 6. Dirty socks and jeans.

7. They help with her study sometimes. 8. Jane. Part C 听取信息

9.middle 10. marks 11. university 12. Suddenly 13. effort 14.crashed 15.Luckily 16.hurt 17.wondered 18.worried 19. drove 20. fast 21.arrived 22.started 阅读A: ACD 阅读B:BDAC 阅读C:DBCB 七选五:EADCF

完形填空:CBACD ABCAB CBADD 语法填空

54.most successful 55.As 56. begins 57.To reach 58.repeatedly 59.steps 60. it 61. that/which 62.on 63. a 单词填空

.tolerate 65.worthy 66. negative 67.deadline 68. recognition 69.relies 70.absorbed 71. sank/sunk 72. abandoned 73.qualified 基础写作

In order to maintain our well-being and all-round development,

the Student Union of our school conducted a series of activities concerning adolescent mental health in our school on February13. On Monday afternoon, several famous psychologists were invited to deliver speeches, who gave very specific and practical advice on various concerns that young people are concerned about, such as how to deal with family relationship, relieve study pressure and plan for the future. The experts also spared some time to give students one-on-one interviews on their personal issues.

Many students expressed their appreciation about the activities as they have acquired a completely new perspective towards their life. “Awesome! More similar activities are anticipated to be held in the future,” commented a student from Grade 3. 读后续写

One day, however, Mary came with good news. She told Jane the school music festival was to be held the next month and that her classmates all expected her to sing on behalf of her class. “Really ” Jane exclaimed with excitement but immediately with her head drooping, she murmured, “I’m afraid I’m not competent for it.” Perceiving her hesitation and lack of confidence, Mary and I said some encouraging words and persuaded her to sign up for it. In the following month, Jane engaged herself wholeheartedly in practising singing, beautiful songs echoing in our house again.

Under Mary’s guidance, she made rapid progress and her

confidence was also building up. Days ticking by, finally the big day came when Jane would give her singing performance on the stage. When the host announced it was Jane’s turn, she was wheeled onto the stage. Nervous as she was, she tried to collect herself and stay focused. As she began to sing, the audience got enchanted with her charming voice. Seconds after her performance, all the audience rose with thunderous applause and cheers. No sooner had Jane been wheeled off stage than she was surrounded by her excited classmates and teachers with bunches of flowers in hands. She was so moved that she uttered in a trembling voice, “Without your support and encouragement, I wouldn’t make it today.” With moist eyes, she threw her arms tightly around Mary, words failing her at that very moment. It was Jane’s persistent efforts and strong faith that paved the way for realizing her dream. 五校联考(2023.4)——高二英语参解析 Part B Role Play(角色扮演)

M: Good morning, Jane. How are you getting along

W: Morning, Tom. The good news is that I passed my swimming test.

M: Congratulations! I saw you swim in the pool every day. W: I really don’t have talent for swimming.Practice is my only way

to pass the test.

M: What’s the bad news then

W: The bad news is that I am living in the dormitory. M: Why did you move to the dormitory

W: I want to save some time and transportation. It takes me forty minutes from home to school every morning and fifty minutes from school to home every afternoon because of the traffic jam. 三问

1. 考生问:How are you getting along with your roommates /How are things going with you and your roommates

电脑答:Not very well. My roommates never clean the dormitory. They leave dirty clothes and socks everywhere. Sometimes I find someone’s dirty socks and jeans on my bed. I really can’t bear it any longer.

2.考生问:Why don’t you talk to them directly

电脑答:My teacher also advises me to do so, but I just don’t know how to say it to them.I feel it’s too direct to tell them they shouldn’t be have that way. We Chinese people are always saying that “one should save face for others.” What’s more,sometimes they help me with my study. I’m very grateful to them.

3.考生问:What are your teacher’s suggestions /What suggestions does your teacher give to you

电脑答:Well, he tells me to make a suggestion of taking turns to clean the dormitory. He says I should be the first one in turn, and then maybe they will accept this idea. But if this does not work out, he says I can have a heart to heart,friend to friend talk with them. 五答

1. 电脑问:What is Jane’s good news 考生答:She passed her swimming test.

2. 电脑问:How much time does Jane spend on her way home in the afternoon 考生答:Fifty minutes.

3.电脑问:What does Jane find on her bed sometimes 考生答:Dirty socks and jeans.

4.电脑问:Why is Jane grateful to her roommates 考生答:They help with her study sometimes.

5.电脑问:Who does the teacher advise to clean the dormitory first 考生答:Jane. 阅读A

本文是应用文,介绍了四种常见的糖及对人类的影响。

23. A。直接信息题。根据题干定位到第二段第二句Because it goes through the most processing, it has the least nutritional value of all the sugars we consume可知,它是我们消费的所有糖中最少营养的,it直接指向小标题White sugar,故答案选A项。

24. C。直接信息题。根据题干定位到第五段第一句Honey is another common type of sweetener that people use, with many believing it is the healthiest option because it comes from bees and is therefore more natural.可知,蜂蜜是最健康的选择,因为它来自蜜蜂,自然更天然。故答案选C项。

25. D。直接信息题。根据题干定位到第一段people may wonder if some types of sugar are better for us than others. Let’s look at some common sweeteners to find out.可知,这篇文章的目的就是从常见的糖中找出适合的糖。故答案选D项。

阅读B本文是一篇记叙文。文章讲述了小女孩麦迪逊在数学课上总是心不在焉,在受到被邀请来帮助学生们进行职业选择的兰登医生的启发后,自己的行为发生巨大转变的故事。 阅读B

26.B.细节理解题。根据第一段中的“Madison stared through the window and watched a puffy white cloud pass over the woods across from the school. It must be wonderful to be a bird, she thought.(麦迪逊凝视着窗外,看到一朵蓬松的白云在学校对面的树林里飘过。她想,做一只鸟一定很奇妙)”及第四段中的“You’re such a smart girl but you just don’t apply yourself.(你是个很聪明的女孩,但就是不用功)”可知,麦迪逊在课堂上被史密斯太太叫了一声,因为她上课心不在焉。故选B。

27.D细节理解题。根据第四段中的“He came here today as part of

our continued Career Explorations Program.(他今天来到这里,是我们继续职业探索项目的一部分)”可知,兰登医生被邀请来上课来帮助学生们进行职业选择。故选D。

28.A推理判断题。根据最后一段中的“Madison’s mouth fell open. What a life that must be, she thought. At that moment, sitting in class, Madison could see her future and her life suddenly seemed bigger. By the time she got off the bus that afternoon, her plans for the afternoon had changed. She was still going to ride Star, but first she was going to spend an hour studying math. Then

tomorrow she’d spend an hour studying science.(麦迪逊张大了嘴。那该是怎样的一种生活啊,她想。就在那一刻,坐在教室里的麦迪逊看到了自己的未来,她的生活突然变得更美好了。那天下午她下车的时候,她下午的计划已经改变了。她还是要骑星际,但首先她要花一个小时学习数学。然后明天她会花一个小时学习科学)”可推知,麦迪逊深受鼓舞,行为也发生了巨大改变。故选A。

29.C主旨大意题。根据第一段中的“It must be wonderful to be a bird, she thought.(她想,做一只鸟一定很奇妙)”及最后一段中的“Madison’s mouth fell open. What a life that must be, she thought. At that moment, sitting in class, Madison could see her future and her life suddenly seemed bigger.(麦迪逊张大了嘴。那该是怎样的一种生活啊,她想。就在那一刻,坐在教室里的麦迪逊看到了自己的未来,她的生活突然变得更美好了)”可知,全文讲述了麦迪逊对自己生

活的梦想。由此可知,Madison Dreams Big(麦迪逊的远大梦想)适合作本文最佳标题。故选C。 阅读C

30. D.细节理解题。根据第一段 As more governments push for urgent action on climate change,quite a few companies are betting their future - that millions of consumers are finally ready for electricity-powered vehicles.Modern battery-powered cars are selling fast and zero-emission(排放)planes are coming.These changes,both leading to a more sustainable future,are reinventing how we get from here to there.

随着越来越多的推动对气候变化采取紧急行动,相当多的公司押注他们的未来一数百万消 费者终于准备好使用电动汽车了。现代电池驱动的汽车卖得很快,零排放的飞机也即将 问世。这些变化,既导致了一个更可持续的未来,也在重塑我们从这里到那里的方式。 可知,许多公司转向开发并销售电动汽车是为了追求可持续发展。故选D。

31. B.推理判断题。根据第二段 Almost overnight,the era of the electric car has arrived.几 乎一夜之间,电动汽车的时代已经到来;Global annual sales of electric vehicles are expected to soar from just over 3 million today to 14 million by 2025. Just a month after Ford unveiled an electric version of the popular F-150, customers had reserved more than 100, 000 of them. 预计到2025年,全球电

动汽车的年销量将从目前的300多万辆飙升至1400万辆。在福 特推出受欢迎的F-150电动版仅一个月后,客户就预订了超过10万辆。可知,电动汽 车越来越受欢迎。故选B。

32. C,推理判断题。根据第三段 High- storage batteries are useless at present when it comes to the technological challenge of launching a few hundred people into the sky and carrying them thousands of miles.目前,高容量电池在将数百人发射到天空并携带他们飞行数千英 里的技术挑战方面毫无用处;Promising

improvements,however,do add up.然而,有希望 的改进确实增加了。可知,本段作者强调电动飞机的未来前景。故选C。

33. B.句意猜测题。根据最后一段 Our planet’s health depends on zeroing out carbon dioxide emissions by 2050, and yet,by the timetable needed to address the climate challenge,the shift away from gas powered vehicles remains far too slow.我们星球的健康取决于到 2050 年消 除二氧化碳排放,然而,按照应对气候挑战所需的时间表,从汽油驱动的汽车转向天然 气驱动的速度仍然太慢;Nevertheless,the train has left the

station.Someday,electronic-powered transportation will be as common as air.然而,火车己经 离开了车站。总有一天,电力运输会像空气-样普及。可知,作者说”火车已经离开了车 站”是为了表明电力运输的使用已经起航,绿色交通正在发展中。故选B。

本文为一篇说明文,介绍了电动汽车应用的益处与仍然存在的不足,

同时说明了电力运 输的未来前景。

做这类题材阅读理解时要求考生对文章通读一遍,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案。 七选五:EADCF 完形填空

这是一篇记叙文。作者的母亲在去年夏天得了老年痴呆症,作者在照顾母亲的过程中自己也学到了很多东西。

39.考查动词词义辨析。句意:突然间,我很难接受角色互换了——我的母亲变成了我的孩子,而我变成了她的母亲。A. divided分开;B. returned返回;C. switched转换;D. defined解释。根据后文“my mother became my child, and I became her mother.”可知,因为作者的母亲变成了作者的孩子,而作者变成了她的母亲;由此可知,作者的角色互换了。故选C。

405.考查形容词词义辨析。句意:我很早就不耐烦了,甚至偶尔和她争吵。A. discouraged气馁的;B. impatient不耐烦的;C. disturbed不安的;D. awkward尴尬的。根据后文“even arguing with her occasionally.”可知,因为作者偶尔和母亲争吵,由此可知,作者很不耐烦了。故选B。

41.考查副词词义辨析。句意:渐渐地,我习惯了这种生活。A. Gradually逐渐地;B. Luckily辛运地;C. Finally最后地;D. Actually实际上。前一句提到,作者对照顾母亲感到不耐烦,甚至争吵,此处需用副词gradually,表示作者已经逐渐地习惯了这种生活。故选A。

42考查名词词义辨析。句意:我从这段经历中学到了很多人生经验。A. tricks诡计;B. skills技巧;C. lessons经验,功课,教训;D. choices选择。根据前一句“Now I am able to deal with her and the situation better.”可知,作者能更好地应对母亲和出现的情况;由此可知,作者从这段经历中学到了很多人生经验。故选C。

43.考查副词词义辨析。句意:我母亲对我的感受反应非常敏感,这几乎是所有老年痴呆症患者的典型特征。A. casually偶然地,随意地;B. personally个人地;C. seriously严重地,严肃地;D. sensitively敏感地。根据后文作者的表现“But when I feel cheerful and attentive, she is joyful.”可知,作者母亲对作者的感受反应非常敏感,所以当作者感到高兴和专注时,母亲是快乐的。故选D。

44.考查形容词词义辨析。句意同上。A. typical典型的;B. usual往常的;C. ordinary普通的;D. common常见的。根据常识可知,对他人的感受非常敏感是老年痴呆症患者的典型特征。故选A。 45.考查形容词词义辨析。句意:当我带着忙碌和紧张的感觉去看她时,她立刻反应过来,就像我一样,变得紧张和消极。A. crazy疯狂的;B. nervous紧张的;C. lonely孤独的;D. curious好奇的。根据前文“tense feeling”可知,作者紧张时,母亲也跟着紧张。故选B。 46.考查名词词义辨析。句意:这教会了我,当我和别人在一起时,要更加注意自己的感受。A. methods方法;B. means手段;C. feelings感受;D. attitude态度。根据前文“My mother reacts very …to my feelings”可知,作者通过这段经历,学会了和别人相处时,要更加注

意自己的感受。故选C。

47.考查名词词义辨析。句意:我以为我很宽容,但实际上,一旦有人背离我认为“正确”的东西,我的宽容就会耗尽。A. reality现实;B. public大众,社会;C. conclusion总结;D. general将军。承接前文,此处需用in reality“实际上”,表示实际情况。故选A。

48.考查形容词词义辨析。句意:例如,外出就餐时,如果她对服务员大喊大叫,或者大声谈论邻桌的人,那就有点尴尬了。A. disappointing令人失望的;B. embarrassing令人尴尬的;C. amazing令人吃惊的;D. rude粗鲁的。根据后文“when she shouts at the waiter for something or talks about people at the next table in a loud voice.”可知,因为外出就餐,妈妈对服务员大喊大叫,或者大声谈论邻桌的人,这会让人感到尴尬。故选B。

49.考查名词词义辨析。句意:我也认识到,每件事都有特殊的价值。A. approach方法;B. feature特点;C. value价值;D. aspect方面。根据后文“The most wonderful value taking care of my mother through her illness…”可知,此处指每件事都有特殊价值。故选C。 50.考查动词词义辨析。句意:当我母亲生病的时候,我不想让我的两个女儿承受这个负担。A. participate参加;B. burden使负担;C. involve涉及;D. engage从事。根据后文“As my mother’s daughter I was supposed to … take on the job. ”可知,因为作者照顾自己的母亲,不想给自己的女儿们带来负担。故选B。

51.考查副词词义辨析。句意:作为我母亲的女儿,我应该完全承担

起这份工作。A. totally完全地;B. partly部分地;C. willingly 愿意地;D. actively积极地。因为作者是母亲的女儿,她不想给自己的女儿增加负担,所以作者完全承担了照顾自己母亲的工作。故选A。 52.考查动词词义辨析。句意:在母亲生病期间照顾她给我们带来的最美妙的价值可能是,我的孩子们不仅在我感到疲惫时主动提供帮助,而且他们主动照顾我的母亲。A. decide决定;B. afford提供,买得起;C. promise承诺;D. offer主动提出。根据后文“but that they take care of my mother on their own initiative (主动地)”可知,作者的女儿们主动提出照顾作者的母亲。故选D。

53.考查形容词词义辨析。句意同上。A. upset不安的;B. relaxed放松的;C. proud骄傲的;D. exhausted疲惫的。由后文“but that they take care of my mother on their own initiative (主动地)”可知,在作者疲惫时,作者的女儿们主动提出帮忙照顾作者的母亲。故选D。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo9.cn 版权所有 赣ICP备2023008801号-1

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务