您好,欢迎来到化拓教育网。
搜索
您的当前位置:首页【英语】 中考英语阅读理解综合测试(含答案)(word)1

【英语】 中考英语阅读理解综合测试(含答案)(word)1

来源:化拓教育网
【英语】 中考英语阅读理解综合测试(含答案)(word)1

一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.根据短文内容选择正确答案。

B

Shu Pulong has helped at least 1000 people bitten by snakes. “It was seeing people with snake bites that led me to this career,” he said.

In 1963, after his army service, Shu entered a medical school and later became a doctor of Chinese medicine. As part of his studies he had to work in the mountains. There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives. “I was greatly upset when they told me the story of an old farmer I met. It was a very hot afternoon. The old man was pulling grass in his fields when he felt a pain in his left hand. He at once realized he had been bitten by a poisonous snake. In no time he wrapped(缠绕)a cloth tightly around his arm to stop the poison(毒)getting to his heart. Running home he shouted, `Bring me the knife' Minutes later the man lost his arm forever.”

“The heartbroken story touched me so much that I decided to devote myself to helping people bitten by snakes.” Shu added, “I worked very hard and tried my best to make a good snake doctor.” And at last he made it.

(1)The best headline(标题)for this newspaper article is .

A. Amazing Medicine B. Farmer Loses Arm C. Dangerous Bites D. Snake Doctor (2)Shu decided to devote himself to snake medicine because .

A. he wanted to save people's arms and legs B. he had studied it at a medical school C. he had seen snakes biting people D. his army service had finished (3)Why did Shu go into the mountains?

A. He wanted to study snake bites. B. He wanted to help the farmers. C. He was being trained to be a doctor. D. He was expected to serve in the army. (4)Which of the following can explain the word upset in the third paragraph?

A. sad B. surprised C. interested D. frightened 【答案】 (1)D (2)A (3)C

(4)A

【解析】【分析】这篇文章主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事,文中介绍了他从医的经历和原因,1963年他服完兵役以后,上医学院,稍后成为一名中医,无意中他听说当地很多农民被蛇袭击,为了保全性命,切断胳膊或大腿,因此他决定研究蛇药,取得了巨大成就。

(1)考查主旨大意题。短文主要介绍了著名蛇医苏普隆的故事。故选D。

(2)考查细节理解题。句意为什么决定从事研发蛇药的事业。根据文中There he often heard of people who had their arms and legs cut off after a snake bite in order to save their lives.描述可知。故选A。

(3)考查细节理解题。句意他为什么进山?根据文中As part of his studies he had to work in the mountains.描述可知。作为学习的一项内容他不得不进山。故选C。

(4)词义猜测。句意:当他们跟我讲了老农的故事后我非常的不安。sad伤心的;surprised吃惊的;interested感兴趣的;frightened害怕的。故选A。

【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。

2.阅读理解

When he was small, Hill was a famous bad boy.

At the age of 9, his father married his stepmother. At that time they lived poorly in the countryside while his stepmother was from a wealthy family.

His father introduced Hill to his stepmother as he said, \"Dear, I hope you notice in the entire shire this is the worst boy, who has made me have no other way. Maybe before tomorrow morning he will throw a stone at you, or do a bad thing you will never imagine.\"

To Hill's surprise, his stepmother went up to him with a smile, held up his head and looked at him carefully. She then turned around to tell her husband, \"You're wrong. He is not the worst boy in the entire shire, but the cleverest and most creative boy. Only he doesn't find a place to show himself.\"

His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building friendship with his stepmother. And this became the drive of his life, making him create 28 successful golden rules, which helped tens of thousands of ordinary people walk on the road to success.

Before his stepmother came, no one praised him smart, and his father and neighbours considered him as a bad boy. However, his stepmother's words changed his life.

When Hill was 14 years old, his stepmother bought him a used typewriter and said to him, \"I believe you will become a writer.\" Hill accepted his stepmother's gift and expectation, and started writing things to a local newspaper. He understood his stepmother's strong feeling of interest in his family while he saw with his own eyes she had changed his family. Therefore, he would do as well as she expected him to.

The strength from his stepmother made him a rich man and famous writer in the United States and one of the most important persons in the 20th century.

Praise will never be unnecessary, especially for children. A sincere(真诚的)praise may be better than 10, 000 bad words.

(1)What did people think of Hill before the age of nine?

A. Clever. B. Creative. C. Unfriendly. D. Foolish. (2)Hill started making friends with his stepmother after she . A. smiled at him B. looked at him carefully C. said good words about him D. said bad words about him (3)Which of the following is WRONG about Hill?

A. He accepted his stepmother's typewriter. B. He failed to do as he was expected. C. He started writing to a local newspaper. D. He understood his stepmother. (4)The passage was written mainly to tell us that . A. children should be praised B. Hill's father married again C. Hill's stepmother was kind to him D. Hill's father was cruel to him 【答案】 (1)C (2)C (3)B (4)A

【解析】【分析】文章大意:小时候,希尔是一个坏孩子,当他九岁时,父亲娶了继母,父亲告诉吉姆他是个坏孩子,但是继母说他不会,而是个聪明的孩子,从此他跟继母的关系变的越来越好。在继母的关爱下成为美国著名的作家。

(1)细节理解题,根据 When he was small, Hill was a famous bad boy. 可知,希尔九岁前是个出了名的坏孩子,故答案是C。

(2)细节理解题,根据 His stepmother's words warmed his heart, his eyes full of tears. With this, he started building friendship with his stepmother. 可知,在继母说了他的好话后,他开始跟继母交朋友,故答案是C。

(3)正误判断题,根据 Therefore, he would do as well as she expected him to. 可知他跟继母期盼的做的一样好,因此B的陈述是错误的,故答案是B。

(4)主旨大意题,根据文章内容可知,继母的表扬让他发生了很大的变化,因此可知,孩子们是需要表扬的,故答案是A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、正误判断题和主旨大意题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;正误判断题同属于细节理解题,需要根据文章内容做出正误判定;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

3.阅读理解

Mail, games, music, news, chat rooms and shopping!The Internet is part of the way we live today. \"It's easy to get onto the Internet. The only thing we need to do is use a modem which is used for connecting a computer to a telephone line. The Internet is changing and growing all the time. More and more people have computers and use the Internet. Using the Internet means

surfing the World Wide Web(That's the \"www\" you always hear about.).The Web has large numbers of websites in it. They are the places you go to get information and do things. Where do these websites come from?They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture?You are sent to another page. It's all because of the web designer. Web designers do a lot of work by using a computer programming(程序编辑)language.

Is Web design all about computer programming? No. It's about making something new. Web designers must imagine a lot when they are making a website. It must look good and be fun to use. A big part of Web design is art. They choose the best pictures and colours to make the website look good. They also write the things that you see on the website. An important part of their job is to share ideas with the website manager about how to design the website well. (1)This passage is mainly about .

A. computer programming languages B. the Web designers' work C. the website manager's work D. the way to get onto the Internet (2)More and more people are using the Internet because it's . A. easy and useful B. beautiful and funny C. colourful and hopeful D. changing and colourful (3)It's possible for us to change websites by just a click because of . A. the modem's help B. the telephone line's help C. the Web designers' work D. the website manager's work (4)Which of the following is WRONG? A. \"Www\" means \"World Wide Web\". B. There are a few websites on the web. C. The Internet has changed people's lives. D. We can do things like shopping on the Internet. 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)B

【解析】【分析】本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性。

(1)主旨题。根据本文介绍了互联网是我们今天生活方式的一部分,网页设计的工作的重要性可知文章主要讲网页设计师的工作 , 故选B。

(2)细节题。根据It's easy to get onto the Internet可知越来越多的人在使用互联网,因为它简单有用 , 故选A。

(3)推理题。根据 They are made by web designers. What happens when you click on a word or a picture You are sent to another page 它们是由网页设计师制作的。当你点击一个单词或图片会发生什么?您将被发送到另一页可知,因为网页设计师的工作我们只需点击一下就可以改变网站 , 故选C。

(4)细节题。根据The Web has large numbers of websites in it 网络中有大量的网站 可知网

上有几个网站是错误的 ,故选B。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

4.阅读理解

Black is at City Art Center

A Trip into a Young Farmer's Mind

Chickens that can talk? Cows that can dance? They are all in Louis Black's comic books(漫画书).

Louis Black was born on a farm. The quiet young man spent most of his life helping his parents on the farm. When he was nine, he started to draw the animals on the farm. Later, he put them into his comic books in his own funny way. They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.

The shy farmer's comic books became famous only after he died. He passed on in a fire three years ago, when he was only 35.In order to remember him, his family showed his comic books in the town museum, and people liked them very much. Now the original(原始的)pictures of Louis Black's farm animals can be seen at the City Art Centre for one month. Come and visit the beautiful world of Louis Black!

(1)At what age did Louis begin to draw the animals on the farm?

A. At9. B. At 13. C. At23. D. At 35. (2)The underlined part \"passed on\" is the closest in meaning to \" \". A. sat B. rose C. died D. stood (3)Which is the RIGHT order of what happened?

a. His books became popular. b. His family enjoyed his books. c. He passed on in a fire. d. He started to draw animals. e. He was born on a farm.

A. a-b-c-d-e B. e-b-d-a-c C. e-d-b-c-a D. b-d-c-e-a (4)What is the purpose of the passage?

A. To plan a trip to visit a farm. B. To tell people about an art show. C. To attract people to the farm. D. To share ideas of drawing comic books. 【答案】 (1)A (2)C (3)C (4)B

【解析】【分析】主要讲了一个城市艺术节目。

(1)细节题。根据When he was nine, he started to draw the animals on the farm.可知Louis9岁时开始在农场里画动物,故选A。

(2)细节题。根据The shy farmer's comic books became famous only after he died.可知这位腼腆的农民死后,他的漫画书才出名,所以passed on意思是死亡,即died,故选C。

(3)细节题。根据第三段第一句Louis Black was born on a farm.可知e是第一个;根据第三段第三句When he was nine, he started to draw the animals on the farm.可知d是第二个;根据第三段第五句They were enjoyed by his family but never shown to people outside the farm.可知b是第三个;根据第四段第二句He passed on in a fire three years ago, when he was only 35.可知c是第四个;根据第四段第一句The shy farmer's comic books became famous only after he died.可知去世后农民的书变得著名的,所以a是第五个,故选C。 (4)细节题。根据全文可知主要讲了一个城市艺术节目,故选B。 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案。

5.阅读理解

Wang Yan, a 15-year-old Chinese girl, likes eating snacks very much. She prefers cream biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken. As a result, she has become overweight.

Today in China, there are many children like Wang Yan. Health experts say children should have healthy eating habits. First, they must eat regular meals and begin with a healthy breakfast. Second, they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat. Third, children shouldn't eat too much junk food. It is delicious, but eating it often is bad for their health. If children do as the experts say, they won't become overweight. They will be healthier. Students won't become tired at school, and they will have enough energy to study hard. (1)Why has Wang Yan become overweight?

A. Because she doesn't like sports. B. Because she likes eating vegetables. C. Because she likes eating snacks. D. Because she likes eating fruit. (2)How many pieces of advice do the health experts give in this passage? A. Two. B. Three. C. Four. D. Five. (3)What kinds of food are good for our health according to the passage? A. Milk, fruit and KFC chicken. B. Cream biscuits, McDonald's hamburgers and KFC chicken. C. Packages of biscuits. D. Fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat. (4)If we do as the experts say, we will be .

A. overweight B. healthier C. tired at school D. confident 【答案】 (1)C (2)B (3)D (4)B

【解析】【分析】中国女孩王艳非常喜欢吃小吃,她更喜欢奶油饼干、麦当劳食品、肯德基鸡肉,结果她变的超重。健康专家建议孩子们应该有健康的饮食习惯,并提出了三点建议。

(1)细节理解题。根据第一段 She prefers cream biscuits,McDonald's hamburgers and KFC chicken. 可知,王艳变胖的原因是她吃了很多零食、汉堡和炸鸡。故选C。

(2)细节理解题。根据第二段 First…… Second ……Third…… 可知,专家给了三条建议:1.一日三餐有规律并且吃健康的早餐,2.吃各种各样的食物,3.不吃太多的垃圾食品。故选B。

(3)推理判断题。根据 they should have different kinds of foods such as fruit, vegetables, grain, eggs, milk and meat. 可知,水果、蔬菜、粮食、鸡蛋、牛奶和肉但是健康食品。故选D。

(4)细节理解题。根据 If children do as the experts say, they won't become overweight. They will be healthier,可知,听专家的话我们就会更健康。故选B。

【点评】考查阅读理解。细节题要注意仔细阅读,从文中寻找答案,推理判断题需要根据短文内容介绍,并联系上下文,推出需要的信息。

6.阅读理解

When his mum fainted(昏厥) and knocked herself out, unconscious, four year old Henry Davies knew just what to do— thanks to a storybook.

He calmly dialled 999 and told the emergency services how to get to his home and then phoned his father.

The boy told the doctors what had happened and directed them to the house in Coundon, Coventry, and even offered the doctors a drink

When they arrived. Henry also offered to look after his 12— month old brother Noah. His father, Iran, 35, said, \"Chloe has been unwell with a high fever which has made her feel quite poorly. I left for work early at about 7:30 am and as she got up after I left she felt quite dizzy and faint. The next thing she remembers is fainting down on the floor and hearing Henry talking to someone. He had seen her fall and hit her head on the table, but he couldn't wake her up. So he picked up the phone and dialled 999 for an ambulance.\"

Chloe said, \"Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency, which we've read a few times. He even put a blanket over me. The ambulance crew were amazed. We're very proud of him.\" (1)How old was Henry?

A. 1. B. 2. C. 3. D. 4. (2)What was the matter with Henry's mother?

A. She fainted on the floor. B. She was shot by a gun. C. She was badly ill. D. She was hurt badly. (3)How did Henry know the knowledge of saving his mother?

A. By watching TV. B. By reading a book. C. His teacher taught him. D. By WeChat. (4)The underlined words\" emergency services\" mean \"_________\" in Chinese. A. 紧急应变机构 B. 突发事件 C. 急诊室 D. 医疗 (5)Which of the following is NOT true according to the passage?

A. There are 4 people in Henry's family. B. Henry prepared a drink for the doctors. C. Henry's father is very proud of Henry. D. His father is 29 years old. 【答案】 (1)D (2)A (3)B

(4)A (5)D

【解析】【分析】本文介绍了Henry凭借《救护人员》书上的内容,救了他的妈妈。 (1)细节题。根据 four year old Henry Davies...可知,Henry4岁了,故选D。

(2)细节题。根据 The next thing she remembers is fainting down on the floor 可知, 亨利的母亲晕倒在地板上,故选A。

(3)推理题。根据 Henry has a storybook, Ambulance Crew, on what to do in an emergency 亨利有一本故事书《救护人员》,讲述在紧急情况下该怎么做 可知, Henry是通过读书知道救他母亲的知识,故选B。

(4)词义辨析题。根据 He calmly dialled 999他平静地拨打了999 ,可知999是个紧急应变机构,故emergency services是紧急应变机构的意思,故选A。

(5)细节题。根据 His father, Iran, 35 , 可知他的父亲29岁是错的,故选D。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,词义猜测题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,词义猜测题需要根据上下文提炼相关信息锁定词意,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

7.阅读理解

On the afternoon of the day that we arrived in Xingcheng, we left for Qinhuangdao. It was raining heavily while we were on the highway. I kept the speed less than 100 kilometres per hour. We got to Qinhuangdao in the late afternoon. We booked in a hotel a normal room with a large bed, an air conditioner, a TV and a toilet. 150 yuan more or less is worthy of that.

The next morning, it only took us less than 30 minutes to get to the beach. Policemen were everywhere, and they guided our traffic. The bill of the parking was 20 yuan. I paid some money for life buoys because none of us could swim. The water was not too deep near the beach and with a life buoy I could float on the water in order not to get drowned. I taught my wife how to use the life buoy, although it was also the first time that I used it. But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with all her attention, which made us laugh. The environment in Beidaihe was fine, although it was not very clean, and we had a good time. By the way, in the evening we visited the shopping street in the central city. We visited a shopping street near Beidaihe. There were a lot of people, shopping and dining. Of course, we had some seafood there too.

(1)The writer went to Beidaihe ______________.

A. by train B. by bus C. by car D. by plane (2)What do the underlined words \"life buoys\" mean in Chinese?

A. 防晒霜 B. 救生圈 C. 游泳衣 D. 游艇 (3)What was the writer's daughter doing while they were swimming? A. Taking a walk along the beach. B. Having a picnic. C. Lying in the sun. D. Playing with the sand. (4)Which of the following is TRUE according to the passage?

A. The writer booked a room with 300 yuan a night. B. The writer's wife is very good at swimming. C. The environment is very clean in Beidaihe. D. The writer bad some seafood that evening. (5)What's the best title for the passage?

A. The trip to Beidaihe B. The sea in Beidaihe C. The weather in Beidaihe D. The food in Beidaihe 【答案】 (1)C (2)B (3)D (4)D (5)A

【解析】【分析】主要讲了作者去北戴河旅行。

(1)推断题。根据I kept the speed less than 100 kilometres per hour.我把速度保持在每小时100公里以下。可知是开车,即by car,故选C。

(2)细节题。根据后句because none of us could swim.因为我们都不会游泳,所以买了一些救生圈,故选B。

(3)细节题。根据But my daughter was fascinated by the sand. She played with the sand with all her attention, which made us laugh.但是我的女儿被沙子迷住了。她全神贯注地玩着沙子,这使我们笑了起来,可知女儿正在玩沙子,故选D。

(4)细节题。根据Of course, we had some seafood there too.当然,我们也吃了一些海鲜,可知是吃了海鲜,故选D。

(5)主旨题。根据全文可知主要讲了作者去北戴河旅行,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

8.阅读理解

Australia at last! The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! Look! Here we are at last! The Sydney Opera House! It looks like shells!

It's wonderful and amazing! And I'm taking the plane to New Zealand on Tuesday. I'll post again from there.

Coffee and Paris! Paris is beautiful! We went on a great city tour. We also took a boat ride on the River Seine. And it's nicer to just sit at a street care and watch the world go by. But, to tell you a secret. Frank's disappointed because no one can understand his French!

Don't come here! We're staying at a farm in Utah. There is nearly nothing! It's too quiet. Every morning, we get up really early, and we ride the horses. Then it's breakfast and more riding--not my idea of fun! So, today I walked to a little town near the farm where they actually have Internet! Next week, we're shopping in New York. I can't wait! (1)Where is Jessy writing from?

A. Sydney. B. New Zealand. C. Paris. D. Utah. (2)What did Donna and Frank do during their travelling? A. They visited museums. B. They took a boat ride.

C. They sat at a street park. D. They watched movies in the cinema. (3)Which of the following is TRUE according to Anna's Moments(朋友圈) ? A. It is too noisy around the farm. B. Her idea of fun is horse riding. C. She is going to London next week. D. She cannot use Internet at the farm. 【答案】 (1)A (2)B (3)D

【解析】【分析】短文大意:这篇短文讲的是Jessy,Donna,Anna几个人参观不同的城市的感受。

(1)细节理解题。根据Australia at last! The flight was tiring, but here I am at last, in Sydney! 澳大利亚是最后一站。这次飞行很令人厌烦,但是在悉尼这里是我最后一站。故选A。

(2)细节理解题。根据 We also took a boat ride on the River Seine. 我们还乘船游览了塞纳河。故选B。

(3)细节理解题。根据So, today I walked to a little town near the farm where they actually have Internet! 因此,今天我步行到农场附近的一个小镇在那里他们实际上是有网络的。可知农场没有网络,她不能在农场使用网络,故选D。

【点评】此题考查阅读理解。我们先分析问题,弄清题意,然后带着问题阅读短文,从短文的细节中找出和问题相关的细节,选出正确答案。

9.阅读理解

Hover Camera

Wang Mengqiu, the inventor of Hover Camera, was born in Hangzhou in 1982. He once studied at Stanford University in the United States. He became famous overnight (一夜成名)because of the invention.

Forget selfie sticks(自拍杆)! Compared with other cameras, Hover Camera has many advantages.

*It can fly and stay in midair, track your face and even follow you to make sure it gets the perfect picture.

*It can be controlled by using a smartphone.

*It records movements with a 13MP camera and takes 4K video. *It is the best choice for weddings, sports games and holidays.

Mr. Wang also said, \"The main design consideration is easy and safe to take for the users. It's .very light and small. It can be folded(折叠) in two, so it can be easily put into a bag. When the power is low, it can land on the ground safely on its own. \"

It's reported that the company has raised $ 25 million to produce it. Hover Camera can be bought now. The price is $ 599. (1)Hover Camera can.

A. swim in the water B. fly in midair C. change its weight D. be used as a phone (2)The underlined word \"track\" means \"___________\".

A. pull B. follow C. push D. show (3)According to the passage, why is Hover Camera easy and safe to take? A. Because it's light and small. B. Because it can be folded in three. C. Because it doesn't need power.

D. Because only a smartphone can make it land. (4)Which is NOT mentioned in the passage? A. How can we control Hover Camera?

B. When can we buy Hover Camera? C. How much is Hover Camera? D. How popular will Hover Camera be? 【答案】 (1)B (2)B (3)A (4)D

【解析】【分析】本文介绍了一种可以飞到半空中并悬浮在那的相机。

(1)细节题。 根据文中列举的好处中的第一条 It can fly and stay in mid-air,可知它可以飞到半空中并悬浮在那,故选B。

(2)词义猜测题。 根据文中列举的好处中的第一条track your face and even follow you to make sure it gets the perfect picture,追随着你的脸,甚至会跟随你,以确保它得到了完美的照片,故可知track词义与follow相近,故选B。

(3)细节题。 根据倒数第三段Mr. Wang also said,\"The main design consideration is easy and safe to take for the users. It's very light and small.王先生说:\"这个主要的考虑是使用者携带它的时候很容易也很安全,很轻而且小巧 ,故选A。

(4)细节题。 A选项:根据文中列举的好处中的第二条It can be controlled by using a smartphone,它能被智能手机所控制,故排除A.B选项:根据倒数第二段Hover Camera can be bought later this year它可以在年底购买,故排除B,C选项:根据倒数第一段But a spokesman says the company hopes to sell it for less than $600,可知价格也有被提到 ,故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题,词义猜测题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

10.阅读理解

A small robot may help children who are ill in hospital or at home. These children may feel lonely without their friends or classmates. The robot takes their places at school. Through the robot, the children can hear their teachers and friends.

The robot is called AV1. A Norwegian company called No Isolation created the robot. Dolva explains how the robot AV1 works. She says from home, children use a tablet or phone to start the robot. Then they use the same device to control the robot's movements. At school, the robot becomes their eyes, ears and voice.

\"So, it sits at the child's desk in the classroom and the child uses a tablet or a phone to start it and control its movements and talks through it. So it's the eyes, the ears and the voice at school.\" The robot is equipped with speakers, microphones and cameras that make communication easy.

AV1 is large and looks like a human for a reason. Dolva says this is important because the robot is supposed to be a friend of the children. \"It can't be just a tiny camera because the other kids can't pick it up and take it with them. This is supposed to be their friend.\" And robots are, quite simply, cool. Hopefully AV1 will help some children feel less lonely while they are not in class. (1)The children can do the following things EXCEPT __________ through the robot. A. hearing the teachers B. talking with their friends C. doing their homework D. listening to music

(2)The underlined phrase \"is equipped with\" in Paragraph 3 has the same meaning as\"__________\".

A. repairs B. has C. enjoys D. plays (3)What's the best title for the passage? A. A new robot helps children feel less lonely B. How to make yourself feel less lonely C. A Norwegian company D. How to use a robot 【答案】 (1)C (2)B (3)A

【解析】【分析】文章大意:文章介绍了挪威一家名为“无隔离”的公司发明的叫AV1机器人。他它可以帮助医院里生病的孩子,免除孩子们的孤独。

(1)细节理解题,根据文章内容可知,孩子们可以用这个机器人听音乐,跟朋友谈话,听老师说话,但是不能做作业,故答案是C。

(2)词义猜测题, is equipped with 是被用……装备的意思,因此它就具有了这些东西,因此是拥有的意思,,故答案是B。

(3)标题判断题,根据文章内容可知,本文介绍了一种帮孩子们减少孤独的机器人,故答案是A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节理解题、词义猜测题和标题判断题。细节理解题可以直接从文中寻找答案;词义猜测题需要结合具体语境,推出未知单词的意思;标题判断题需要在充分理解文章的基础上归纳文章中心,凝练句式得出结论。

11.阅读理解

With the Chinese language growing in popularity, the UK government plans to invest 10 million

pounds to help more kids learn Chinese. Do you think it is necessary for UK pupils to learn Chinese? Seneca (Canada)

I studied French for 2 years in high school, and German for 4 years in college and got good marks. I studied Chinese for about 4 months before moving to China. Any language, if you don't use it, it will be easy to lose. I've forgotten the French I learned except for a few phrases. I speak Chinese every day. My writing, reading and listening are quite good, but far from fluent. I think nowadays, it's almost necessary to learn Chinese. Tony (the UK)

Learning any language can be valuable, but it is not suitable for everyone. Chinese is a difficult language to learn, and teachers in the UK are not good at teaching foreign languages. However, China is a big and developing market for English business people. For them, Chinese is worth learning. Bill (the US)

I don't think Chinese will become as widely spoken throughout the world as English. To learn Chinese, you have to devote yourself to learning how to write and read it It's too difficult to learn. But in the future Chinese will become more popular, and that is a good thing. (1)Senaca learnt German for ______.

A. 2 years B. 4 months C. 4 years D. 6 years (2)The underlined word \"fluent\" means \"______\" in Chinese.

A. 糟糕的 B. 流利的 C. 完美的 D. 成熟的 (3)From the passage we know ______.

A. Bill doesn't think Chinese will replace English in the future B. Bill thinks it is easy to learn Chinese

C. teachers in England are very good at teaching Chinese D. Seneca is very good at speaking Chinese (4)What's the best title for the passage? A. How to learn Chinese well

B. Chinese will be the first language in the world C. Do you like Chinese?

D. Is it necessary to learn Chinese? 【答案】 (1)C (2)B (3)A (4)D

【解析】【分析】主要讲了来自加拿大、英国和美国的学生对学习汉语有必要吗的观点。 (1)细节题。根据I studied French for 2 years in high school, and German for 4 years in college可知学习法语2年,学习德语4年,故选C。

(2)推断题。根据前句My writing, reading and listening are quite good我的写作、阅读和听力是好的,但是远不流利,故选B。

(3)细节题。根据I don't think Chinese will become as widely spoken throughout the world

as English.可知Bill认为汉语不像英语一样被全世界广泛说,即汉语不会取代英语,故选A。

(4)主旨题。根据全文可知主要讲了来自加拿大、英国和美国的学生对学习汉语有必要吗的观点。故选D。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

12.阅读理解

Toby was a 13-year-old Boy. He studied in a middle school in Paris. He was quite a Clever Boy and was good at almost everything. However, he had a problem. He had a fear(恐惧)of heights. This problem made him unhappy for a long time. He talked to his father about it one day. \"I've had enough, Dad,\" he said.\" I would love to go rock Climbing with my friends. But every time I get too high, I feel afraid.\"

His dad paused(停顿)as he thought about his son's ________

\"Well, Toby,\" he said quietly,\" I Can help you. But you will need to Be Brave. Are you ready?\" Toby was quiet for a few minutes. \"I am ready!\" he answered bravely.

Toby's father picked up the keys and walked towards the front door. \"We're going into the City!\" his father said.

Toby knew what was coming. Toby lived in Paris. One of the world's tallest buildings was there. That was the Eiffel Tower. Nothing was said between them as they drove into the City. After about an hour, they arrived at the Eiffel Tower. Toby looked up at it. \"Can I really do this?\" he asked worriedly.

\"Well,\" his father said,\" I will be with you every step of the way. This is the day that you fight your fear! Come on!\"

Toby took a Breath. His father held his hand and then they made their way, step by step, towards the top of the Eiffel Tower. At last they got to the top. \"Wow, Dad!\" he said excitedly as he looked over Paris. \"I told you there was nothing to worry about,\" his father said. (1)The Best word for\"________\" is\" ________ .

A. dream B. plan C. problem D. study (2)Toby went to the Eiffel Tower ________ .

A. By Bus B. By Bike C. By taxi D. By Car (3)How might Toby's father feel about Toby at the end of the story?

A. Hopeless. B. Happy. C. Surprised. D. Worried. (4)This story is mainly about ________ .

A. fighting fear B. making friends C. giving advice D. Choosing hobbies 【答案】 (1)C (2)D

(3)B (4)A

【解析】【分析】本文主要讲述托比因为恐高而感到沮丧,最后他的爸爸带他去爬埃菲尔铁塔让他克服恐高。

(1)推理题。根据“I've had enough, Dad,” he said. “I would love to go rock climbing with my friends. But every time I get too high, I feel afraid.”可知,托比向他的爸爸说了他的问题,托比的爸爸应该考虑他儿子的问题,故选C。

(2)细节题。根据Nothing was said between them as they drove into the city可知,托比坐轿车去埃菲尔铁塔,故选D。

(3)推理题。根据“Wow, Dad!” he said excitedly as he looked over Paris. 以及“I told you there was nothing to worry about,” his father said可知,托比很兴奋,他的爸爸也很高兴,故选B。

(4)主旨题。本文主要讲述托比因为恐高而感到沮丧,最后他的爸爸带他去爬埃菲尔铁塔让他克服恐高,故选A。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

13.阅读理解

Two little boys had two little toys Each had a wooden horse. Long years past, war came Joyfully, they played each summer's day. Soldiers both, of course. Then Jack broke off his horse's head Sad for his toy, then cried with joy As his young friend Joe said: Did you think I would leave you crying When there's room on my horse for two? Climb up here, Jack, and don't be crying I can go just as fast with two When we grow up we'll both be soldiers And our horses will not be toys And I wonder if we'll remember When we were two little boys. so . Bravely they marched away. Guns roared loud and in the mad crowd Wounded and dying lie Up goes a shout, a horse rushes out Out from the crowd, to where Joe lay Then came a voice he knew: Did you think I would leave you dying When there's room on my horse for two? Climb up here, Joe, we'll soon be flying I can go just as fast with two. Now we are both real soldiers And our horses are not toys And I remember When we were two little boys. (1)What happened to Jack's toy horse? A. Its head was broken off. B. It was taken by soldiers. C. It was broken by Joe. D. It was lost in the war. (2)The best word for the blank is .

A. slow B. hard C. fast D. quick (3)What is the song mainly about ?

A. Dangerous war. B. Interesting games. C. Pleasant summer. D. Valuable friendship. 【答案】 (1)A (2)C (3)D

【解析】【分析】本文是一首诗歌,讲述了两个从小一起玩的小男孩,他们小时候一起玩木头马,Jack的马坏了,Joe就让他一起玩他的玩具马;长大了他们当了士兵去打仗,Jack受伤了,Joe骑着马把Jack带走了。

(1)细节题。根据短文中Then Jack broke off his horse's head可知Jack的玩具马的头断了,故选A。

(2)推理题。根据诗歌的第二节Long years past很多年过去了,战争来了,这个空与上句话在词尾是押韵的,past的结尾是/st/,因此这个空应填fast,它的结尾音也是/st/,故选C。

(3)主旨题。这篇短文讲述了两个从小一起玩的小男孩,他们小时候一起玩木头马,Jack的马坏了,Joe就让他一起玩他的玩具马;长大了他们当了士兵去打仗,Jack受伤了,Joe骑着马来把Jack带走了。从这首诗歌中,我们可以看到两个人珍贵的友谊,故选D。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,和主旨题3种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息,主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。

14.阅读理解

Populations of white-tailed deer(白尾鹿) are growing rapidly in many parts of the United States. As populations grow, food becomes a problem. Many deer die of hunger. Others grow up small and unhealthy. In search of food, hungry deer move closer to where humans live. They eat farm crops, vegetables and even trees. Besides, increased numbers of deer near roads can cause traffic accidents.

People admire the grace and fast speed of deer. Most people don't want these animals to be hungry and ill. Should people take action to control the growing deer populations? Should People Take Direct Action?

Many people think that hunting(打猎) is the best way to control the animal populations. Wildlife managers will see if there's enough food in an area and decide its carrying capacity(容量). Then hunters with licenses are sent to help control the number of deer. Hunting is usually

not allowed in cities or suburbs, however.

Some people have the idea to catch the deer and move them to other places. But this method is expensive and requires finding another place that can accept the deer without breaking the balance of ecosystem(生态系统).

Scientists are also working to develop chemicals(化学药品) to control the birth rate(率) in deer populations. But this plan works for only one year at a time. Should People Take Indirect Action?

Some suggest bringing in natural enemies of deer, such as wolves, lions and bears, to areas with too many deer. But these animals could also hurt dogs, cats, and even humans. Other communities have built tall fences(篱笆) around areas to keep out the deer. However, this is impossible for farmers. ▲

Some people are against any kind of action. They support leaving the deer alone. Animal populations in an area naturally go up and down over time. Doing nothing means that some deer will die of hunger or illness. But finally, the population will reach a size within the carrying capacity(容量) of the environment. So, let nature go its own way.

(1)According to the passage, increased numbers of deer can bring to people in the area. A. water pollution B. traffic accidents C. serious illnesses D. growing populations (2)Which of the following is the best to fill in the \" ▲ \" in the passage? A. Should People Do Nothing? B. Should People Protect the Deer? C. Should People Take Special Action? D. Should People Drive the Deer Away? (3)The writer most probably agrees that . A. farmers can build fences to keep the deer out B. people should leave the deer alone in the wild C. hunting is the best way to control the deer populations D. it's great to catch the deer and move them to other places (4)The writer organizes this passage by .

A. telling stories B. using numbers C. giving opinions D. describing scenes (场景) 【答案】 (1)B (2)A (3)B (4)C

【解析】【分析】本文介绍了美国的白尾鹿数量激增,有人认为应该采用直接的方法控制白尾鹿的数量,而一些人认为需要使用间接的方法控制白尾鹿的数量。

(1)细节题。根据Besides, increased numbers of deer near roads can cause traffic accidents. 可知白尾鹿数量的增加可导致交通事故的发生,故选B。

(2)推理题。根据最后一段的描述可知,主要讲述反对采取措施的人的观点,根据前两部分标题的构成,本部分的标题为“人们应该不管吗”,故选A。

(3)推理题。根据 So, let nature go its own way.可知,作者支持不采取让和措施的方法,故选B。

(4)推理题。作者通过例举打猎, 将鹿的天敌,如狼、狮子和熊引入鹿太多的地区等例子,可知本文主要是通过列举不同的观点来组织材料的,故选C。

【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。

15.阅读理解

One Thursday afternoon, when I was in Grade 9, a new boy came into my classroom. He was short and thin. He walked up to the teacher and told her, very seriously, that he was new. His name was Christian. He sat down, took a look at me, and then looked away. I didn't think he was very nice and I was sure he wasn't the type I would like to become friends with.

During that year, I didn't talk to him much, but he smiled at me when our eyes met, always shyly. He never ate lunch with anybody, and he never talked to anybody but me.

But one day I joined those unkind kids who were making fun of him. We made fun of him though I thought it was wrong.

\"Haven't you got any friends?\" a kid asked Christian, who had walked past us alone, head down. \"No, he hasn't got any friends. He's too stupid and shy,\" I said. Then Christian looked up at me with the saddest dog eyes I had ever seen. I felt very sorry at that moment.

That night, I couldn't sleep because I couldn't get Christian's face out of my mind. In the weeks that followed, he never met my eyes in class and never smiled at me. It was really hard for me to decide to write him a note asking him to forgive (原谅) me. But I thought I should.

The next day in class, I wrote him a note telling him how sorry I felt. About five minutes later, I turned and saw tears in his eyes. \"You will never realize what your apology (道歉) has meant to me, Jimmy,\" he said to me. \"I hope we can become friends.\"

We had lunch together that noon and we had the best talk I had ever had. Over the years at high school, we were close friends.

When I think back, I realize that, if I had not apologized, I would never have known what a lovely person Christian was!

Apologies can really change your life, so never miss the chance to tell somebody you are sorry. (1)From the passage, we know Christian was a ________ boy.

A. tall and fat B. short and shy C. short and active D. lovely and fat (2)Jimmy felt ________ after he made fun of Christian with other unkind kids. A. happy B. interested C. sorry D. bored (3)This passage tells us that ________. A. we should make an apology when we hurt others B. Jimmy's apology was unimportant to Christian C. Christian wasn't lovely in fact D. it is impossible to say sorry to others 【答案】 (1)B (2)C (3)A

【解析】【分析】文章大意:作者通过他的亲身经历告诉我们当我们伤害了别人我们应该

道歉。

(1)细节理解题。根据第一段He was short and thin可知他又矮又瘦再根据第二段During that year, I didn't talk to him much, but he smiled at me when our eyes met, always shyly. 可知在那一年我没有和他说太多们话。当我们的目光相遇时,他总是对我害羞地笑笑。可知Christian是个个头不高而且害羞的男孩。故选B。

(2)细节理解题。根据第五段 I felt very sorry at that moment.可知Jimmly和那些不友好的孩子在嘲笑了Christian之后感到抱歉,故选C。

(3)内容归纳题。根据最后一段Apologies can really chang e your life,so never miss the chance to tell somebody you are sorry.\"道歉真的可以改变你的生活,所以不要错过任何向别人道歉的机会。“可知作者通过他的亲身经历告诉我们当我们伤害了别人我们应该道歉。故选A。

【点评】考查阅读理解。本文考查细节题与主旨题常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容

Copyright © 2019- huatuo9.cn 版权所有 赣ICP备2023008801号-1

违法及侵权请联系:TEL:199 18 7713 E-MAIL:2724546146@qq.com

本站由北京市万商天勤律师事务所王兴未律师提供法律服务